Hultkläppen, Lortagubben och Valsjö-Tigern gjorde succé i Stockholm
(artikel i Ljusdalsposten under annan rubrik)

Här finns bilder.

Under det gångna veckoslutet spelade den unge musikern, spelmannen och färske SM-låtvinnaren Thomas von Wachenfeldt från Bergsjö fiollåtar av spelmän från finnskogarna utmed gränsen mellan Hälsingland och Medelpad på Skansen och Finlandsinstitutet på ett suveränt sätt och med ett mottagande, som närmast kan betecknas som succéartat.

Det hela var ett led i den Skogsfinska Kulturveckan, som arrangerades på Skansen och på Finlandsinstitutet den 1-9 september 2001 under rubriken "Med eld, trolldom och sisu". Arrangörer var bl.a. Skansen, Finlandsinstitutet, Finlands Ambassad och nätverket Finnsam. Avsikten var att synliggöra det skogsfinska kulturarvet, som går tillbaka till 1500-talets slut, då svedjebrukare från Savolax i östra Finland koloniserade Sveriges och Norges barrskogsregioner. Dessa finnskogar sträckte sig från Tiveden i söder till sydligaste Lappland i norr, från Gästrikland i öster till Telemark i Norge i väster.

Under veckan bjöds på musik- och teaterföreställningar, utställningar och litteraturaftnar, skogs­finska maträtter och hantverkskonst, föreläsningar och populärvetenskapliga seminarier. En stor mängd organisationer och enskilda har varit engagerade med deltagare från finnskogsområdena i Sverige, Norge och Finland och av ledande experter på olika områden av den skogsfinska kulturen.

Våra finnskogar här i mellersta Norrland uppmärksammades fredag den 7 september med en temadag på Skansen om Mottiland, finnskogsområdet längs gränsen mellan Hälsingland och Medelpad. 10 glada entusiaster från våra finnskogar spred glädje och solsken över sta'n i flera dagar. Edgar Lycksell, Valsjön, visade en fotoutställning om Mottiland förr och nu på Skansens Folkets Hus. Här fanns gamla och nya bilder från bl.a. byarna Tjärnsjön, Ulvsjön, Gransjön, Hjältanstorp, Naggen och Grundsjön på medelpadssidan och från Malungen, Furuberg, Kölsjön, Styggberg, Valsjön och Sörnaggen på hälsingesidan samt många vackra vyer från skogarna. Lennart Brodén, Vrångtjärn, berättade om landskapsgränser, som ofta går rakt genom finnskogsområdena. Utanför Folkets Hus visade och försålde Barbro Olsson, Valsjön, linhantverk, näverslöjd, björnmosseslöjd och andra typer av hantverk från hantverkare i området. På Finngården berättade Anders Thyr från Ersk-Lars på sitt speciella sätt om människorna i finnskogsbyarna varvat med musik på durspel och fiol av Bengt Synnerbäck respektive Thomas von Wachenfeldt, båda från Bergsjö. Finnskogens poetiska ögonblick fick upplevas genom Ann-Marie Andersson, Norrdala, som läste en del av sina dikter. Sven-Erik Forslin, Holmberg, läste ett par avsnitt ur sin bok Kaskran om finnarnas vedermödor under 1600-talet. Den lekamliga spisen stod Ann-Marie Kvist och Ingrid Holm från Hassela för. De serverade nämligen äkta hälsingsk motto med stekt fläsk och vitsås, en uppenbar delikatess även för stockholmare och utländska turister.

Utöver temadagen om Mottiland på fredag, var Anders Thyr och Bengt Synnerbäck engagerade på Finngården såväl på lördag som på söndag. Dessutom var Anders Sandkvist från Ramsjö engagerad hela veckan på Finngården. På Finlandsinstitutet hade Maria Blomberg från Hjältanstorp en vernissage under invigningen söndag 2 september och hennes vandringsutställning om svedjefinnarna har hängt där hela veckan.

Så tillbaka där vi började. På lördag hade anordnats en spelmanskväll på Finlandsinstitutet med spelmansmusik från finnskogarna. Där deltog bl.a. vissångare, säckpipsblåsare, Viksjö Spelmansgille och så Thomas von Wachenfeldt med sin fiol. Thomas, som helt nyligen vann SM i spelmanslåtar i Hassela, spelade låtar av i första hand Hultkläppen från Bergsjö och Vrång­tjärn, men även av Hultkläppens lärjunge Valsjö-Tigern från Norrberg och Valsjön och Thomas anfader Lortagubben från Grundsjön. Thomas suveräna spel och engagerade tolkning av Hultkläppen, varvat med intressanta berättelser mellan låtarna, drog ned långa applåder, som gjorde att hans halvtimme förlängdes till tre kvart och drygt det. Thomas för såväl spelmans­traditionerna som berättar­traditionerna vidare.

Barbro Olsson, som samordnat Mottilands deltagande, hoppas med detta på ett nyväckt intresse för skogs­bygderna. Och många stockholmare visade ett nyfiket intresse för våra skogsbygder och för möjligheterna till utflyttning från huvudstaden.

Här finns bilder.


(c) Copyright 2001: Edgar Lycksell