Kurs i luffarslöjd på Naggen

Nu har det hänt, vi satt på Naggen i helgen (23-25 februari) och gjorde...NAGGAR! Brödnagg var ett av de alster som tillverkades på kursen i Luffarslöjd, som anordnades på Naggen i helgen. Det kom deltagare från Gävle, Bollnäs, Vallsta, Järvsö, Ljusdal, Valsjön och Naggen. Ett femtontal deltog i kursen som var mycket givande. I ett soligt och glittrande och något kylslaget Naggen var glädjen stor bland deltagarna i helgkursen, som Vuxenskolan i Ljusdal arrangerat på skogen. Ett mycket bra initiativ från Vuxenskolan i Ljusdal att flytta ut kursen på skogen. Till en trakt som besökts av många luffare och inte minst av Kalle Kamrat, en gång i tiden.

Eftersom inte Valsjön kunde ställa upp med lokal var det Naggen som fick nöjet att ta emot deltagarna i kursen. Arne Jonsson från Falun var en duktig ledare som fick alla att tillverka både Naggar (brödnaggar), pannfötter och skålar i trådarbete. Både vana och nybörjare fick historiken kring luffarnas hantverk. I dessa trakter var det Kalle Kamrat vi främst minns som utövade konsten i detta hantverk. Många kluriga bindningar och spretiga trådar förvandlades till utsökta konstverk. Det var svårt att slita sig från trådarna, för att få en matbit i sig och ett besök hos Inga-Lills lilla lanthandel fick ske i en hast. Det var svårt att slita sig från tillverkningen.

En ny skara "luffare" har fötts och troligen kommer en fortsättning på kursen redan till sommaren. En otrolig känsla av lycka när någon vrång och till synes omöjlig tråd har lyckats hamna på rätt plats.

Vi som var där övar vidare och ser fram emot sommaren och nya övningar i trådkonstens böjande och vridande.

Tillbaka


Web design: Edgar Lycksell